Karma liofilizowana dla psa. Na co zwracać uwagę przy wyborze?

Każdy chce zapewnić swoim czworonożnym ulubieńcom wszystko, czego potrzebują w możliwie najlepszej formie. Różnego rodzaju psie karmy liofilizowane cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Sprawdź, skąd bierze się rosnąca popularność takich produktów i na co patrzeć podczas zakupów!

  • Proces liofilizacji to zaawansowana i stosunkowo droga, a sprawdzona oraz bezpieczna metoda przedłużenia trwałości jedzenia, z zachowaniem niezbędnych składników odżywczych.
  • Należy unikać zbędnych wypełniaczy – obecność pszenicy, kukurydzy i innych zbóż czy ziemniaków w stosunkowo dużej ilości nie przynosi psom wielu korzyści, a u niektórych osobników może spowodować poważne kłopoty z trawieniem.
  • W karmie liofilizowanej dla psów można znaleźć naturalne konserwanty i dodatki odżywcze, które wzbogacają jedzenie o kolejne, wartościowe składniki.

Liofilizacja oznacza suszenie sublimacyjne, jeden ze sposobów konserwacji – w pierwszej kolejności głębokie zamrożenie, a następnie usunięcie lodu przez wymuszenie jego bezpośredniego przejścia ze stanu stałego w gazowe. Wszystko w sposób całkowicie bezpieczny dla żywności i jej zdatności do późniejszego spożycia. Wysokiej jakości karma liofilizowana dla psa będzie wyróżniać się przewagą składników, które spełniają standardy produktów spożywczych dla ludzi.

Proces liofilizacji pozwala zachować bogate składniki odżywcze bez ingerencji w skład pożywienia

Dzięki suszeniu sublimacyjnemu nie ma konieczności przetwarzania, termicznej obróbki naturalnej żywności czy stosowania sztucznych konserwantów. W odpowiednich warunkach można przechowywać jedzenie przez naprawdę długi czas, bez obaw o zepsucie. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na obecność świeżych składników oraz indywidualne potrzeby żywieniowe psa. Zdrowo rosnące szczeniaki wymagają odmiennego żywienia od psów starszych, chorujących.

Duże znaczenie mają optymalne proporcje podstawowych składników analitycznych – białka, tłuszczy, węglowodanów oraz witamin i minerałów. Optymalna zawartość zależy m.in. od wieku, rasy i poziomu aktywności psiaka. Jakich efektów można się spodziewać po zawartości poszczególnych produktów? Poniżej kilka wybranych przykładów:

  • lekkostrawna jagnięcina zapewnia zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, korzystne m.in. dla serca, układu nerwowego i skóry wrażliwych zwierząt;
  • unikalna mieszanka suszonych ekstraktów z pestek winogron, czarnego bzu, dzikiej borówki, suszonej śliwki i nasion malin dostarczy korzystnych antyoksydantów;
  • świeża wątroba kaczki zawiera m.in. cynk, żelazo czy witaminy z grupy B;
  • ryby (łosoś, sola) sprzyjają odporności i pięknej, lśniącej sierści;
  • dynia zawiera błonnik i działa przeciwzapalnie;
  • dodatek świeżego jogurtu będzie dobrym źródłem probiotyków, niezbędnych do utrzymania równowagi mikrobiologicznej jelit.
Czytaj więcej:  Basenji - charakterystyka i opis rasy

Delikatnie liofilizowane karmy dla psów to prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Proces produkcji pozwala zachować i utrwalić zarówno wartości odżywcze, jak i walory smakowe czy zapachowe. Zanim kupisz i otworzysz opakowanie, sprawdź dokładnie zalecenia producenta – nowe jedzenie nie powinno stać się podstawą diety z dnia na dzień. Zwykle należy wprowadzać pokarm stopniowo, mieszając z suchą karmą i innymi posiłkami. Przykładowo w proporcjach 1:5, później 1:1, a z czasem 5:1. 

Produkty po liofilizacji należy podawać, dodając ciepłą wodę – jej ilość wpływa na konsystencję karmy, a tę najlepiej dopasować do upodobań konkretnego psa. W wielu przypadkach rozkruszenie zawartości na mniejsze kawałki i mieszanie podczas polewania pomaga uzyskać najlepsze rezultaty nawilżenia. Duże znaczenie ma też dokładne zamykanie opakowania i trzymanie go w optymalnej temperaturze.

Zaklinaczka Psów
Zaklinaczka Psów
Artykuły: 482